Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la reuniunea ECOFIN: „Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investițiile”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, la reuniunea ECOFIN: „Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investițiile”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Publicat: 17/01/2024, 22:25
Actualizat: 18/01/2024, 00:38

Miniștrii de finanțe din Uniunea Europeană (UE) au adoptat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfășurată la Bruxelles, în 16 ianuarie 2024, concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 și Analiza Anuală a Creșterii Sustenabile 2024, respectiv recomandarea pentru politica economică a zonei euro.

Acesta este primul pas pentru inițierea procesului anual al Semestrului European pentru monitorizarea politicilor economice, de ocupare a forței de muncă și fiscale din statele membre.

Una dintre concluziile Raportului privind Mecanismul de Alertă 2024 este nevoia unei integrări mai bune a Procedurii privind Dezechilibrele Macroeconomice în cadrul de guvernanță economică, care este în curs de revizuire.

„Trebuie să ne asigurăm că noul cadru de reguli fiscale facilitează investițiile, inclusiv pentru țările cu un spațiu fiscal mai mic cum este România, menținând în același timp finanțe publice solide”, a declarat la finalul ședinței ministrul român al Finanțelor, Marcel Boloș.

Prioritățile președinției belgiene a Consiliului UE

Președinția belgiană a Consiliului UE și-a prezentat prioritățile pentru cele șase luni de mandat, precizând că se va concentra pe finalizarea revizuirii guvernanței economice a Uniunii, pe continuarea sprijinului financiar acordat Ucrainei și pe legislația care reglementeaza uniunea bancară și pe cea a piețelor de capital.

Mai mult, va continua lucrările pe marginea propunerilor privind un nou set de resurse proprii ale UE, pentru finalizarea revizuirii Cadrului Financiar Multianual și pentru revizuirea legislației referitoare la Codul Vamal.

Totodată, miniștrii au luat act de stadiul impactului economic și financiar al agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Comisia Europeană a prezentat o actualizare a situației economice și bugetare din Ucraina, după care au urmat discuții despre sprijinul financiar acordat de UE, precum și despre evoluțiile înregistrate în utilizarea activelor rusești înghețate și imobilizate.

Marcel Boloș: Deficitul bugetar pentru anul 2024 va fi în jur de 5%

Pe de altă parte, ministrul Marcel Boloș a declarat, miercuri seară, la Digi 24, că discuţiile cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte deficitul bugetar pentru anul în curs vor fi purtate având în vedere deficitul înregistrat anul trecut.

„Noi, închizând în jurul valorii de 5,7% deficitul bugetar, de aici se vor pune bazele noului program de convergenţă pe care îl vom avea în relaţia cu Comisia Europeană. Acum, realist discutând, trecând prin măsuri consecutive pe care le-am luat pentru reducerea deficitului bugetar, în jur de 5% din PIB. Şi Polonia, am vorbit cu ministrul polonez al Finanţelor şi mi-a spus că ei au închis anul cu 5,8% din PIB şi că pentru anul 2024 au prevăzut în buget 5% din PIB, prevăzut”, a afirmat Marcel Boloş la Digi 24.

Potrivit ministrului Finanțelor, în luna aprilie este comunicarea finală care se face către Comisia Europeană, după care Comisia întocmeşte, în luna iunie, raportul privind situaţia financiară a statelor membre. Până atunci, România trebuie să dea „asigurări” că se află „pe traiectoria corectă de reducere a deficitului bugetar”.

„Şi atunci este momentul crucial pentru noi. Până atunci, sigur că nici noi nu stăm. Şi întâlnirile noastre pe care le-am avut şi discuţiile informale pe care le-am avut au fost cele în care am prezentat situaţia de ansamblu a ţării noastre şi măsurile pe care le-am luat pe toate palierele”, a punctat Marcel Boloş.

Întrebat de ce nu s-a făcut rectificare bugetară în 2023, ministrul Finanţelor a precizat că „era o greşeală foarte mare”.

Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să închidem repede granița cu România! E o gaură mare acolo!” Ce mesaje transmitea...
Ce a făcut Daniela Crudu după ce a devenit mămică pentru a doua oară. A...
Mititelu, scandal monstru cu Becali! A luat decizia să nu mai vorbească niciodată: de la...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
VIDEO Weekend de foc în România. Primul val de caniculă din această vară aduce temperaturi...
Cum a ajuns să arate mormântul Denisei Răducu, la 7 ani de la moartea sa....
Doctorul care a aflat că mai are de trăit 6 luni: „Planul meu e să...
Vremea 10 iunie - 8 iulie 2024. Weekend de foc în sudul ţării, cu temperaturi...
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
VIDEO! Filmarea în care un pompier încearcă să îi salveze pe cei trei tineri români....
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Preț Hyundai Elantra facelift în România. Sedan coreean cu un raport preț/calitate EXCELENT
Salariul minim va fi majorat de la 1 iulie, de la 3300 de lei la...
Succes COLOSAL pentru SpaceX! Elon Musk A PLÂNS de bucurie
Marele actor S-A STINS din viață. Pierdere uriașă pentru TOATĂ SCENA artistică
Nicu Covaci, din nou în spital. Ce a pățit liderul trupei Phoenix
Cum arată acum mormântul Denisei Răducu. Internauții au fost revoltați pentru că nu avea lumânare...
Imaginile durerii! Patrizia și Bianca s-au întors acasă în sicrie albe! VIDEO cutremurător
Adrian Minune, despre legătura pe care o are cu Florin Salam. „Eu sunt tatăl lui...
Ziua cea mare a sosit pentru Pepe. Cine îi va cununa pe artist și pe...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Test de cultură generală. Care este diferența dintre încălzire globală și schimbări climatice?
×